Bor nedir, sağlığa zararları ve yan etkileri nedir?

Bor nedir, sağlığa zararları ve yan etkileri nedir?

İsviçre Sağlık Bakanlığı, bugün Türk markası bir maden suyunu resmen yasakladı. İçerisinde tehlikeli miktarda bor bulunduğu tespit edilen maden suyunun sağlığa ciddi zararları olduğu ifade edilirken borun ne olduğu ve yan etkileri de merak edildi.

Türkiye'de doğal maden suyu tüketiminin oldukça yaygın olduğu biliniyor. Ancak İsviçre Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan bir son dakika açıklaması maden suyu tüketenleri endişelendirdi. İsviçre Sağlık Bakanlığı, bir Türk markası maden suyunu resmen yasakladıklarını duyurdu.

Yapılan incelemede, söz konusu markanın maden suyunun içeriğinde insan sağlığını tehlikeye atar derecede bor maddesi bulunduğunun tespit edildiği ifade edildi. Kadınlarda ise hamilelikte çocuk gelişimini engelleyen ciddi yan etkileri olduğu tespit edilirken İşviçre'de satışının da yasaklandığı ifade edildi.

MADEN SUYUNDA BOR TEHLİKESİ

İsviçre Federal Gıda Güvenliği Dairesi, maden sularında 'aşırı seviyede bor' tespit ederken İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu, Maden Suyunun içerisinde yüksek miktarda bor bulunduğu ve tüketilmemesi gerektiği uyarısında bulundu. Maden suyunun satışının yasaklanması ve tüketilmemesi gerektiği belirtilen açıklamada, "Resmi bir denetim sırasında bir marka maden suyundaki bor içeriğinin çok yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sağlık tehlikesi göz ardı edilemez. Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Dairesi (FSVO) söz konusu markaya ait maden suyunun tüketilmemesini tavsiye etmektedir. BAK-SAN GmbH şirketi etkilenen ürünü derhal satıştan çekmiş ve bir geri çağırma başlatmıştır."

bor-nedir-sagliga-zararlari-ve-yan-etkileri-nedir.webp

Bor madeninin insan sağlığı üzerine tehlikesine dikkat çekilen açıklamada, "Bor, kayalardan ve topraktan yıkanabildiği için yeraltı sularında ve dolayısıyla maden sularında doğal olarak bulunur. Borun fetal gelişimi ve doğurganlığı bozduğundan şüphelenilmektedir. Bu nedenle, uzun vadeli bir sağlık riski göz ardı edilemez" denildi. Açıklamada ayrıca, kararın 14.12.2023 üretim tarihli 0940.4 parti numaralı ürün için geçerli olduğu kaydedildi. Bunun ardından ''Bor nedir? Bor tüketirsek ne olur? Bor'un zararları nedir?'' gibi sorulara yanıt aranmaya başladı.

BOR NEDİR?

Doğada genellikle boraks, kernit, ulexit ve boronit gibi minerallerin bileşenleri olarak bulunur. Bor, endüstride cam üretimi, seramikler, deterjanlar, tarım kimyasalları ve nükleer reaktörler gibi çeşitli alanlarda kullanılır.

BOR İÇİLİRSE NE OLUR, BOR TÜKETİMİNİN ZARARLARI NEDİR?

Yüksek dozlarda alındığında bor bileşikleri toksik olabilir. Akut zehirlenme belirtileri arasında mide bulantısı, kusma, ishal, karın ağrısı, baş dönmesi, baş ağrısı ve deri döküntüleri bulunabilir. Karaciğer ve böbrekler üzerinde olumsuz etkilere neden olma ihtimali de bulunurken üreme sistemine zarar vererek erkeklerde sperm üretimini etkileyebilir ve kadınlarda gebeliği etkileyebilir. Fazla bor tüketimi uzmanlar tarafından da önerilmemektedir.

Ankarabulteni.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.